ACAM Lezingencyclus
2016 – 2017

Deze ACAM lezingen worden steeds gepresenteerd in het Mineralogisch Museum op zaterdagnamiddag om 15:00.
Iedereen is welkom, de toegang is gratis. Noteer daarom alvast in jullie agenda de volgende datums!

Zaterdag 26 november
De heer Paul Mutsaars behandelt het Hoe, waarom, kommer en kwel van de 14C-methode, waarmee de ouderdom bepaald wordt van organisch materiaal (houtskool, beenderen, dierlijke pigmenten, …) daterend uit de prehistorie.

Zondag 27 november – Dag van de Wetenschap
De heer Thierry Landtmeters leert ons wat in nogal wat mineralen nu eigenlijk de oorzaak is van het fenomeen Fluorescentie.
Deze lezing wordt gehouden om 11 uur ’s voormiddags!

Zaterdag 10 december
De heer Kristiaan Hoedemakers spreekt over het Vroege Mioceen, meer bepaald over de vondsten en de nieuwe inzichten bij de recente uitgravingen nabij de Posthofbrug/Station Berchem-Antwerpen.

Zaterdag 21 januari
De heer Peter Panis bespreekt de avontuurlijke geschiedenis én de wetenschappelijke bevindingen van de Hope, de meest beroemde blauwe diamant ter wereld en hét pronkstuk in het Smithsonian Museum of Natural History te Washington.

De Blauwe Hope – Foto: inforluxe.be

Zaterdag 4 februari
De heer Ton Agterbos organiseert tijdens het najaar 2017 een paleontologische excursie naar Zuid-Scandinavië (Skane en Öland) en vertelt ons wat er daar zoal te vinden is.

Agnostus pisiformis pisaformis.
Verzameling en foto © Ton Agterbos.
Agnostus is een uitgestorven geslacht van trilobieten, dat leefde in het Cambrium.

Zaterdag 11 februari
De heer Marcel Swaenen leert ons alles over de oorzaak van het uitzonderlijke, mysterieuze, ingewikkelde en caleidoscopische kleurenspel in Usambara-toermalijnen uit Tanzania.

Usambara-toermalijn uit Tanzania.
Foto:www.marinmineral.com

Zaterdag 4 maart
De heer Erwin Aelbrecht leert ons hoe de vele en vaak zeer prachtige insluitsels in edelstenen het best gefotografeerd kunnen worden zodat ze daarna ook zonder microscoop bewonderd kunnen worden.

Zaterdag 18 maart
De heer Ronald Van den Bossche bespreekt de prachtige fossielen die gevonden worden in Thin Le Moutier (departement Ardennes, niet zo ver over de Belgische grens)

Fossiele vondsten uit Thin Le Moutier.

Zaterdag 22 april (datum onder voorbehoud!)
De Heer Kristiaan Hoedemakers spreekt weer, nu over vondsten uit het latere Mioceen zoals geconstateerd bij de graafwerken voor de tunnel luchthaven Deurne-Borsbeek.

Dit is zeker een zeer gevarieerd aanbod van interessante lezingen door gemotiveerde en bereidwillige leden van onze vereniging! Zeker niet te missen, u kunt er enkel iets van bijleren want kennis is
rijkdom!

Academie voor Mineralogie