Hoger Instituut voor Edelsteenkunde
Eric Verelst

Academie voor Edelsteenkunde

Is een afdeling binnen de Academie voor Edelsteenkunde
, die zich toelegt op het geven van cursussen edelsteenkunde en mineralogie.

Ontstaan

Het Hoger Instituut voor Edelsteenkunde – Eric Verelst werd opgericht ter nagedachtenis van juwelier-edelsteenkundige Eric Verelst, die één van de promotoren was van de edelsteenkunde binnen de Academie voor Mineralogie vzw en die slachtoffer werd van een moordoverval.

Cursus Edelsteenkunde

Het Hoger Instituut voor Edelsteenkunde – Eric Verelst is in 1983 gestart met een éénjarige cursus praktische edelsteenkunde, Edelsteenkunde I, die leidde tot het brevet van edelsteenkundige, wanneer men met succes de eindproeven had afgelegd.
Met ingang van het academiejaar 1991-1992 werd de leerstof van de cursus uitgebreid met een tweede luik: Edelsteenkunde II.
Voortaan wordt het brevet pas uitgereikt nadat men met vrucht de beide cursusdelen heeft doorlopen.
Vanaf het academiejaar 1994/1995 wordt ook een doorlopend nascholingsprogramma aangeboden ten behoeve van houders van het brevet van Edelsteenkundige-ACED.
Het docentenkorps bestaat uit een uitgebreid aantal leden. Het is samengesteld, uit gediplomeerde gemmologen en universitair of gelijkwaardig gevormde als permanente docenten en uit deskundige gastdocenten.

Het Instituut stelt een uitgebreid instrumentenpark en een ruime collectie oefenedelstenen ter beschikking van de cursisten voor de praktijklessen.

Academie voor Mineralogie