Edelopaal uit Slovakije

EDELOPAAL uit SLANSKÉ VRCHY (Červenica-Dubník, Slovakije)

Ooit de eerste commerciële bron ter wereld van edelopaal!

Lezing door Peter Semrád, PhD, op zaterdag 19 januari om 15 UUR.

De spreker komt ons meer vertellen over zowel de geschiedenis, de geologie als de mineralogie van een edelsteen die vandaag op vele plaatsen in de wereld kan gevonden worden, sommige in afzettingen die als commercieel kunnen beschouwd worden en ook nu nog produceren: in Ethiopië, Mexico, Brazilië, Honduras, de Verenigde Staten, Canada en zoals algemeen bekend ook een twintigtal in Australië.

Vandaag is vergeten dat het voormalige Koninkrijk Hongarije lang geleden de enige commerciële opaalproducent was. Die historische bron van edelopaal bevindt zich in de Karpaten, een gebergte dat zich uitstrekt over een paar landen in Centraal Europa. In Slovakije, in het vulkanische gebergte „Slanské Vrchy“ (het Slanskégebergte) ligt het dorpje Červenica dat in de Hongaarse tijd Vörösvágás heette. Daar bevinden zich de oude mijnen waar de edelopalen werden gedolven en naar de hele wereld werden geëxporteerd.

Wie meer wil weten over die beroemde vindplaats en welke andere mineralogische schatten er nog te vinden zijn mag zeker deze schitterende, kleurrijke lezing niet missen!  

Affiche lezing