Antwerpen Barok 2018

Antwerpen Barok 2018
Tijdelijke tentoonstelling – Parels & Edelstenen in de Barok

Verlengd tot zaterdag 7 september.

Het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018 – Rubens inspireert’ brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap.

Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, een van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners. ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok in dialoog met hedendaagse kunst. Met het stad en de wereld als het decorum.

‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen en belooft uitgesproken extravert te zijn en artistieke eigenzinnigheid met authentieke gastvrijheid te combineren. Van juni 2018 tot januari 2019 in Antwerpen.

Meer informatie op www.antwerpenbarok2018.be

Tijdelijke tentoonstelling in het Mineralogisch Museum

Parels en edelstenen in de barok

Van 30 augustus 2018 tot 30 maart 2019.

Onder deze titel wil deze tijdelijke tentoonstelling een zicht geven via de informatie van schilderijen en objecten uit de barok van het gebruik aan parels en een brede waaier aan edelstenen. De barok ziet ook het ontstaan van het echte diamant juweel.

Rubens inspireert: portret schilderijen geven ons een zeer mooi beeld van mode, juweeldracht, accessoires. Welstellendheid werd zonder schroom maar met fierheid tentoongespreid.  Tal van meesters – grote en kleinere- komen in deze tentoonstelling aan bod: P.P. Rubens, Rembrandt, A. Van Dijck, Jordaens, J.Vermeer van Delft, Cornelis de Vos, J.A. Rotius, M.J.Van Mierevelt, J.Boeckhorst, N.E. Pickenoy  en anderen.

Ook op tafel kwam bij edellieden tal van kostbare objecten in edelsteen en siersteen tevoorschijn.

Devotie objecten werden niet alleen met enorme zorg geproduceerd maar ook verrijkt met edelstenen.

Deze informatie wordt dan ook geïllustreerd met parels en edelstenen en sierstenen uit de collectie van het Mineralogisch Museum en bruiklenen.

Een ander aspect: ook in deze periode deinsde men niet terug om nepedelstenen te dragen, glas was een uitstekende vervanger van diamant en andere edelstenen.

Nog even dit: barok: van waar komt deze naam? Dit verneemt u in deze tentoonstelling.

Voor wie?

Deze tentoonstelling richt zich naar eenieder die nieuwsgierig is naar de mode trends in de barok.

King James I of England and VI of Scotland
King James I of England and VI of Scotland (1566-1625) , John de Critz de oude (1551-52 – 1642), Museo del Prado P01954
Detail
Detail

Website:https://www.museodelprado.es/

Academie voor Mineralogie